Έναρξη:
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020
(Δυνατότητα συμμέτοχης και μέσω web)

Ώρες σεμιναρίων:
Πρώτο Έτος | 10.30-12.30
Δεύτερο Έτος | 12.30-14.30
Τρίτο Έτος: Αισθητική (και) Προσέγγιση | 16.00-18.00

Διάρκεια:
Από Οκτώβριο 2020 έως Ιούνιο 2021

Φωτογραφία: Μαρία Τάσση

Η φωτογραφική ομάδα Διαδρομές, συνεχίζει το κύκλο μαθημάτων στην ιστορική γειτονία της Κυψέλης και συγκεκριμένα στο κτίριο της Δημοτικής αγοράς. Ο χώρος του ιστορικού κτιρίου της Αγοράς έχει μεταμορφωθεί σε μια νέα πλατφόρμα δημιουργίας, φιλοξενώντας εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, σεμινάρια φωτογραφίας,δημιουργικά εργαστήρια, κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης.

Αναλυτικά:

To Εισαγωγικό τμήμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο της φωτογραφίας και να εξοικειωθούν με την φωτογραφική τους μηχανή, ως μέσο έκφρασης και αποτύπωσης της προσωπικής τους αισθητικής και ύφους.

Οι στόχοι του μαθήματος είναι:
– Η εξοικείωση με την φωτογραφία ως μέσο εικαστικής έκφρασης.
– Η εκμάθηση βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών και φωτογραφικών αξιών, με έμφαση στον σωστό χειρισμό του φωτός και της σύνθεσης στο κάδρο.
– Η ιστορία της φωτογραφίας μέσα από τους σημαντικότερους φωτογράφους.
– Η καλλιέργεια της προσωπικής αισθητικής και οπτικής αντίληψης.
– Φωτογραφικές εξορμήσεις στην πόλη και ταξιδιωτική φωτογραφία (μία φωτογραφική εξόρμηση τον μήνα) βάσει συγκεκριμένων θεμάτων / ασκήσεων (διαδικασία προετοιμασίας, επίλυση τεχνικών και θεωρητικών θεμάτων κατά την διάρκεια της λήψης).
– Δημιουργία συγκεκριμένου φωτογραφικού project με θέμα τη γειτονιά της Κυψέλης.

————————————————————————————————————-

Το Δεύτερο έτος των μαθημάτων απευθύνεται σε όσους κατέχουν τις βασικές γνώσεις, τόσο στους τεχνικούς όσο και θεωρητικούς κανόνες της φωτογραφίας και επιθυμούν να εμβαθύνουν, αλλά και να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες. Τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στους εξής τομείς:

– Ανάπτυξη της προσωπικής αισθητικής, οπτικής αντίληψης και ύφους.
– Καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ανάλυσης εικόνων βάσει φωτογραφικών αξιών και εννοιών.
– Νέες τάσεις στην καλλιτεχνική φωτογραφία μέσα από την παρουσίαση portfolios σύγχρονων φωτογράφων.
– Φωτογραφία στην πράξη ΙΙ: Φωτογραφικές εξορμήσεις στην πόλη και ταξιδιωτική φωτογραφία (μία φωτογραφική εξόρμηση τον μήνα).
– Εμβάθυνση και ανάλυση σε συγκεκριμένες θεματολογίες βάσει του προσωπικού ύφους του κάθε φωτογράφου.

————————————————————————————————————-

Το Τρίτο έτος: “Αισθητική (και) Προσέγγιση των μαθημάτων απευθύνεται σε όσους κατέχουν τις βασικές γνώσεις της φωτογραφίας και επιθυμούν να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες, διευρύνοντας την προσωπική αισθητική τους, μέσα από την αναζήτηση της σχέση της φωτογραφίας με τις υπόλοιπες τέχνες.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες, εν αρχή θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη σχέση της Φωτογραφίας με τον Κινηματογράφο (σταδιακά και με τις υπόλοιπες τέχνες), αναζητώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που δομούν μια ουσιαστική πηγή έμπνευσης.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και φωτογράφοι, με ολοκληρωμένες δουλειές πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές, αναλύοντας όχι μόνο το τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα, αλλά και την αρχική πρόθεση από πίσω.

Τέλος, προαιρετικά, τα μέλη της ομάδας, θα ασχοληθούν με μία συγκεκριμένη θεματική (portfolio) που επιλέξουν.

————————————————————————————————————-

Γενικές Πληροφορίες:

Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν με την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μαθητών της σχολής τον Ιούνιο.

Το θεωρητικό σκέλος του βασικού προγράμματος είναι μία φορά την εβδομάδα διάρκειας δύο ωρών, κάθε Σάββατο από 12.00 έως 14.00 (1o Έτος) & 15.00 – 17.00 (2ο Έτος), καθώς και μία φωτογραφική εξόρμηση (1 φορά τον μήνα).

Το τμήμα Τρίτο έτος: “Αισθητική (και) Προσέγγιση” θα διεξάγεται κάθε Σάββατο από 16.00 έως 18.00